dinsdag 5 januari 2010

De gevangenissen

Ik zou graag een reactie geven op de tekst van Fata Morgana over de gevangenissen maar ik kan onderaan de pagina geen reactie zetten, dus schrijf ik het in een korte tekst op mijn eigen blog.

In de tekst gaat de laatste paragraaf over de kosten van het verblijf van de gevangenen. Zoals velen vinden de mensen het oneerlijk dat de veroordeelden op de kosten van de belastingsbetaler leeft. Maar waar moeten die mensen dat geld halen? Vele zitten in de gevangenis doordat ze misdrijven gepleegd hebben om rond te kunnen komen.

Zoals we zien in de cursus “Sociologie” is er uit onderzoek gebleken dat de kans dat het openbaar ministerie een vervolging instelt hoger is bij mensen uit een lagere sociale klassen dan bij mensen uit een hogere sociale klasse. Wat er ook blijkt is dat vermogens- en geweldsdelicten veel strenger bestraft dan worden fiscale fraude, inbreuken op de sociale wetgeving, corruptie, bedrieglijk bankroet en geknoei met overheidssubsidies. Om inbreuken te kunnen maken op die laatste groep (fraude, sociale wetgeving, corruptie) moet men over een zeker niveau van intelligentie beschikken wat dus meestal weggelegd is voor de hogere sociale klasse. Ook beschikt de hogere klasse over de middelen om een goede advocaat onder de arm te nemen en dus te zorgen voor een betere verdediging. Hetgeen wat we hieruit dus kunnen besluiten is dat mensen uit een lagere sociale klasse vlugger en zwaarder gestraft worden.

Maar deze mensen beschikken niet over het vermogen om in de gevangenis zelf in hun onderhoud te voorzien, zeker niet zonder werk. Een oplossing zou zijn om gevangenen werk te geven, maar wie wil nu een gevangene tewerkstellen? Veel werkgevers staan schuw tegenover het in dienst nemen van een (ex-)gevangene. Wel een goed voorbeeld hiervan is de half-open gevangenis in Ruislede. Hier staan de gevangenen in voor het dagelijks onderhoud van de boerderij binnenin de gevangenis. Maar dit is een half-open gevangenis, dus zware criminelen kunnen hier niet terecht.

Een andere opmerking: wat gebeurt er dan met de werklozen? Deze mensen krijgen een werkloosheidsuitkering dat ook afkomstig is van de belastingsbetaler. Moet men dan deze mensen ook geen uitkering meer geven en hun laten voorzien in hun eigen verblijf? Dit is de basis van de sociale zekerheid

Dit is een opmerking waarin er wel een grote nuance zit. Het overgrote deel van gevangenen hebben tot slot er voor gekozen om het verkeerde pad op te gaan en werklozen hebben er niet gevraagd om ontslag te nemen of te krijgen. Maar er zijn aan de ene kant ook gevangen die onterecht gestraft zijn en aan de andere kant werkonwilligen die genieten van een uitkering.

Wel vind ik het een goed idee dat als er schade berokkend geweest is door een gevangene, dat ze hun verantwoordelijkheid ervoor moeten opnemen. Bijvoorbeeld door taakstraf of vrijwilligerswerk die in relatie staat tot hun misdrijf.

Tot zover mijn “korte” tekst.

LOMBAERT P, DE BRABANDER A. Sociologie, deel 2, De Boeck nv., Antwerpen, 207, 151 p.

2 opmerkingen:

  1. Ik wist niet dat de reactieblok bij mij niet toegankelijk is. Ik heb het nu aangepast.

    Ik begrijp jouw reactie totaal maar ik heb ook een 'eventuele oplossing' (een gedacte die op dat moment opkwam) erbij vermeld:
    1) Werken tijdens gevangenisverblijf dat tegelijkertijd aangezien kan worden als onderdeel van rehabilitatie. Als de mensen vrijkomen zullen ze immers op zoek gaan naar werk.
    2) Onteigening. De gevangenissen hebben het 'afschrikefect verloren. Ik weet niet of er onderzoeken erop gedaan zijn sinds wanneer het zo is en wat de oorzak zou kunnen zijn. Mss door afschaffing van de doodstraf? Ik weet het niet. Maar het zou een 'afschrikefect' KUNNEN hebben mochten de gevangenen onteigend worden voor het opkomen van hun verblijf. Maar dan kom je in conflict met familierecht en dat is dan ook geen ideale manier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het werken tijdens een gevangenisverblijf is wel een goed idee maar dan wordt er misschien best gezocht naar een bedrijf die de gevangenen ook na zijn straf wil aannemen. Er zijn misschien wel veel bedrijven die willen helpen tijdens de straf, wanneer er nog controle is vanuit de gevangenis zelf. Maar na de straf wanneer de controle niet meer zo groot is, denk ik niet dat er nog veel werkgevers happig zijn om een ex-gevangene aan te nemen (vooroordelen zijn en blijven toch wel leven)

    Bij onteigenen is het zoals je zelf aanhaalt. De nakomelingen of de partner worden dan ten onrechte gestraft voor iets waar zij bijzonder weinig aan kunnen doen.

    Het is en blijft een moeilijke kwestie, één waar nooit iedereen aan hetzelfde zeil zal trekken.

    BeantwoordenVerwijderen