In de buurt van waar ik woon, staat er een oude legerkazerne helemaal leeg. Dit is niet ver van de Vijfwegen, grondgebied Langemark-Poelkapelle. Eind december 2009 werd er beslist om in deze kazerne een opvangcentrum voor asielzoekers te maken. Fedasil, het federaal agentschap die opvang doet voor asielzoekers, wordt hiermee belast.
Zoals je kan lezen in het artikel wordt er begonnen met de opvang van 25 personen en wordt deze eerst uitgebreid naar 100 personen en dan naar 200 personen.
Voor de mensen belast met de opvang van asielzoekers is dit een fantastische oplossing voor het nijpende tekort aan plaats die er al een tijd is.
Maar voor de mensen die daar wonen, is dit een ramp. In de blog van een OCMW-raadslid van Langemark-Poelkapelle kan men enkele reacties lezen van personen uit de buurt:
- wij zijn ongerust over de veiligheid van ons en onze kinderen
- moeten wij in de gemeente Langemark maar het uitschot aanvaarden
- de asielzoekers dienen steeds nieuwe dossiers in zodat ze hier jarenlang kunnen blijven
- voor deze mensen is het leven uitzichtloos met als gevolg dat ze het verkeerde pad op gaan
- beroving van de vrijheid
- …
En zo kunnen we maar doorgaan. Er is zelf een protestbrief uitgedeeld tegen het opvangcentrum die, mocht ze wat professioneler geschreven zijn, toch wel meer gelooft zou worden.
Deze vooroordelen duiden algemeen eigenlijk aan dat alle “asielszoekers” criminelen en profiteurs zijn.
Een vooroordeel is een overtuiging, mening of van de uitspraak over een groep mensen of een persoon. Dit kan over: ras, sociale klasse, gender, etniciteit, seksuele geaardheid, leeftijd, handicap, politieke overtuiging, religie, lijn van werk of andere persoonlijke kenmerken. Deze uitspraak wordt gedaan zonder kennis van de feiten en omvat "elke onredelijke houding die buitengewoon bestand is tegen rationeel te beïnvloeden."
Alhoewel er positieve en negatieve vooroordelen bestaan, wordt het begrip “vooroordeel” meestal als negatief gebruikt. Het houdt in angst en antipathie de richting van een dergelijke groep of persoon.
Ik kan mij vinden in sommige van de opmerkingen die gegeven worden in het artikel van het Nieuwsblad, in verband met de school op amper 1 km maar mochten alle kinderen van het opvangcentrum naar dat schooltje gaan, wordt dit een heuse overrompeling voor die leerkrachten daar. Een eigen opmerking dat ik heb daarover is over de ligging van de kazerne. Deze ligt eigenlijk “in the middle of nowhere”. Zowel het centrum van Langemark, Staden, Houthulst en Westrozebeke (de dichtstbijzijnde dorpen) liggen zeker op 5 km.
Maar wie zijn wij om “de asielzoekers” zomaar over éénzelfde kam te scheren? Waarom bestaan er zoveel vooroordelen over zonder dat we hun kant kennen en zouden de mensen anders reageren als ze het verhaal achter de mensen zouden kennen?
België is nog altijd gekend als “welzijnsstaat” en iedere mens heeft recht op een menswaardig bestaan. Want tenslotte geldt voor iedereen de volgende spreuk: “Behandel je medemens zoals je zelf graag behandelt zou zijn”.
maandag 4 januari 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
ik vind dat de maatschappij steeds meer egoïstischer komt en enkel denkt aan haar "luxe leventje". Op het ogenblik dat enige vorm van verandering zich voordoet, komt er onmiddellijk een hoop kritiek (gegrond of niet) uit alle hoeken.
BeantwoordenVerwijderenDat is heel juist. De kazerne waarover ik het heb, staat al jaren leeg. Terwijl er zoveel mensen zijn die op straat moeten leven. Waarom zou je niemand de kans geven om toch een beter leven te hebben dan dit op de straat.
BeantwoordenVerwijderenEén rotte appel in de mand maakt al het gave fruit (ooft) te schand
BeantwoordenVerwijderenIk ga akkoord met Evelien, de mensen zijn egoistisch.
Ze proberen zich echt niet in de situatie van de asielzoekers in te beelden; wat hebben de mensen megemaakt, wat heeft hen de aanleiding gegeven om toevoet van een andere continent naar Europa te komen en het leven op spel te zetten, ... ?
Moesten wij zo denken, dan zou veel anders zijn, er zouden veel minder vooroordelen zijn.